Raaka-aineet
1 pkt Aito Cheddar herkkunapuja
1 kg kuorittua myskikurpitsaa (toiselta nimeltään butternut-kurpitsa)
230 g kuorittuja porkkanoita
250 g kuorittuja sipuleita
15 g valkosipulia
1 tl oliiviöljyä
0,5 l kuivaa omenasiideriä
2,5 l vettä
0,5 l kuohukermaa
0,3 dl oliiviöljyä (voi myös korvata 80 g voikuutiolla)
suolaa
(valkopippuria)
20 g kurpitsansiemeniä
0,5 dl jogurttia
tuoretta oreganoa
Maukas juustoinen sosekeitto.
Ohjeet
Leikkaa sipuli ja valkosipuli pienemmäksi. Laita noin 4-5 litran kattilaan 1 tl oliiviöljyä ja lisää sipulit joukkoon. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä kattilassa (älä ruskista, pintaan ei haluta väriä).
Lisää sipuleiden joukkoon pilkottu kurpitsa ja porkkana. Kuullota n. 1 min. Lisää joukkoon siideri ja keitä 1/3 osa nesteestä pois (älä täydellä teholla).
Lisää seuraavaksi vesi ja keitä 1/3 osa nesteestä pois (älä täydellä teholla). Lopuksi lisää kerma ja keitä matalalla lämmöllä 5-10 minuuttia.
Soseuta keitto blenderillä tai sauvasekoittimella, ja lisää oliiviöljy nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Siivilöi soseutettu keitto siivilän läpi takaisin kattilaan. Mausta keitto suolalla ja mielesi mukaan valkopippurilla. Anna keiton maustua 5-10 min pienellä lämmöllä ennen tarjoilua.
Paahda paistinpannulla kurpitsansiemenet, mutta varo että ne eivät pala. Pieni pintaväri riittää. Mausta siemenet suolalla paahtamisen jälkeen ja jäähdytä.
Annostele keitto lautaselle ja laita 2-3 rkl Aito Cheddar herkkunapuja joukkoon. Koristele keitto kurpitsansiemenillä, jogurtilla, oliiviöljyllä ja tuoreella oreganolla.
Nauti ja varo, etteivät napuset pääse loppumaan kesken.
Resepti ja kuva: Aapo Pulkkinen