Ainut oikea valmistustapa

Play Video

Näin syntyy Aito Cheddar

Aito Cheddar valmistetaan viidestä raaka-aineesta. Tärkein on vastalypsetty lehmänmaito, joka tulee viiden minuutin matkan päässä sijaitsevalta Jukolan maitotilalta. Loraus hapatetta antaa juustolle makean happaman ominaismaun, ja pieni määrä juoksutetta saostaa maidon. Oranssi väri on peräisin annatto-hedelmäpensaan siemenistä, ja ripaus suolaa tuo juustolle makua sekä säilyvyyttä. Lisäksi tarvitaan intohimoa, ammattitaitoa ja kovaa työtä. Yhden cheddar-erän valmistaminen vaatii yhteensä kuudentuhannen kilon nostamista.

alkutuotanto

Aamulypsyn oma maito

Juustonvalmistuksen ainutlaatuinen tuore aamumaito tuotetaan omalla Jukolan Maitotilalla lähellä juustolaa. Eläimistä huolehtiminen ja hygienia ovat laadun perusta. Meillä maito pumpataan aurinkoenergian voimalla.

maidon_matka_juustolalle

Maito matkaa juustolalle

Lypsyn jälkeen tuore aamulypsyn maito kuljetetaan tankissa juustolaan viiden minuutin matkan, joten maito saapuu tuoreena valmiina käsittelyyn.

maidon_vastaanotto

Vastaanotto ja pastörointi

Juustolalla maito otetaan vastaan suoraan tilatankista. Maito lämmitetään 72°C asteeseen 15 sekunniksi tuotteen turvallisuuden ja tasalaatuisuuden varmistamiseksi. Maito jäähdytetään 32°C asteeseen ja siirretään juustokattilaan.

juustokattilassta_tapahtuu

Juustokattilassa tapahtuu

Hapatteella saadaan cheddarille aromi ja rakenne. Maitoon lisätään annattoa, mautonta hedelmäpensaan kuoresta saatua oranssia väriainetta. Juoksute saostaa maitoproteiinin. Massa leikataan rakeistoksi, näin hera erottuu pienenpienistä rakeista. Rakeisto lämmitetään 37–40°C asteeseen jatkuvasti hämmentäen.

juustorakeiston_lasku

Lasku Cheddar-altaalle

Valmis rakeisto lasketaan Cheddar-altaalle. Kun suurin osa herasta on valunut pois rakeistosta, syntyy kiinteää juustomassaa. Se leikataan harkkomaisiksi limpuiksi, jotka cheddaroidaan eli niitä käännellään käsin kolme tuntia. Sitten limput leikataan ja myllätään pieniksi napuiksi. Cheddaroinnissa happamuus nousee hallitusti ja antaa juustolle ominaisen maun ja rakenteen.

muottaus_ja_puristus

Muottaus ja puristus

Cheddaroitu massa kaadetaan muotteihin. Juustomuotit asetetaan yöksi puristimeen, jotta juustolle tulee tiivis rakenne. Valmis harkko on massaltaan noin 20 kiloa ja se pakataan ilmatiiviiseen pussiin ennen kypsytystä.

kypsytys

Kypsyy kuukausia

Valmiit harkot viedään kypsymään. Kypsytyksen aikana juustot saavat cheddarille tyypillisen maun ja rakenteen. Kypsytysaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin.

aito cheddar

Pakkaus ja matkaan

Cheddarin kypsyttyä ja saavuttaessaan sille ominaisen maun ja rakenteen, pakataan se tiiviisti pakettiin. Nyt Aito Cheddar on valmiina lähtemään maailmalle kumppaniksi hyviin herkutteluhetkiin.