Aito Cheddar Viskillä suomalaisuuden ytimeen.

Ihan kypsänä. Aito Cheddar Viski

Uusin maku-uutuus Aito Cheddar Viskis yhdistää kahden suomalaisen käsityöläisen pitkään kypsyneet nautinnot. Yhteiset mietinnät The Helsinki Distilling Companyn kanssa alkoi viime kesänä ja nyt käsissämme on rukiista ja ohrasta valmistettu ruisviski yhdistettynä Aito Cheddariimme. Juustossa on tammitynnyrin karamellimäistä luonnetta, joka pureutuu suomalaisuuden ytimeen.

Tämä viski-cheddar ei ole mikään hätäisimmän kaverin juusto, kun viskiä on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja cheddaria vähintään kahdeksan kuukautta.

– Juuston kypsytysajassa tavoitellaan kokonaista vuotta, mutta kahdeksan kuukauden ikäisenä rupeaa jalojen juomien juustoissa maut olemaan jo kohdillaan. Kun kotimaiset puhtaat raaka-aineet laitetaan kypsymään pitkiksi ajoiksi, niin eihän tästä voi seurata kuin hyvää, myhäilee juustomestari Markku Liias.

Perinteisiin valmistustapoihin luottavat yritykset haluavat olla mukana trendissä, jossa makuelämyksiä ja brändejä yhdistellään.

– Juuston ja Viskin yhdistäminen on henkisesti helppoa. Molempien yritysten ytimessä ovat kotimaiset raaka-aineet, käsityön arvostus sekä kypsytys, joka tekee tuotteesta sen lopullisen nautittavan asian. Yhteistyö on ollut luontevaa, kun ei tarvitse toiselle selitellä mitä kypsytys tarkoittaa ja molemmat ymmärtävät, että hyvää kannattaa odottaa, kertoo The Helsinki Distilling Companyn Kai Kilpinen.

Aito Cheddar Viskin valmistus

Jukolan Juuston työpäivä alkaa maidon vastaanottamisella. Maito tulee juustolaan omalta maitotilalta kivenheiton päästä ja on työstettävänä parissa tunnissa lypsämisestä. Tuoteturvallisuuden takia tehdään pastörointi, jossa maidon lämpötila käy 72 asteessa. Sen jälkeen maito jäähdytetään ja laitetaan juustokattilaan. Siihen lisätään hapate ja juoksute, joka saostaa maidon. Massa leikataan rakeistoksi, jossa hera erottuu pienenpienistä rakeista. Rakeistoa lämmitetään ja hämmennetään.

Valmis rakeisto lasketaan Cheddar-altaalle. Kun suurin osa herasta on valunut pois rakeistosta, syntyy kiinteää juustomassaa. Se leikataan harkkomaisiksi limpuiksi, jotka cheddaroidaan, eli niitä käännellään käsin kolme tuntia. Sitten limput leikataan ja myllätään pieniksi napuiksi. Tässä vaiheessa lisätään The Helsinki Distilling Companyn rukiista ja ohrasta valmistettu ruisviski. Viskin lisäys vaatii tarkkuutta ja kokemusta, ettei viski irtoa heran mukana pois. Noin 300 kilon juustoerään käytetään 8 litraa ruisviskiä.

Cheddaroitu massa kaadetaan muotteihin. Juustomuotit asetetaan yöksi puristimeen, jotta juustolle tulee tiivis rakenne. Aamulla muotti puretaan ja kypsytykseen vietävä valmis harkko on massaltaan noin 20 kiloa. Aito Cheddar Viski kypsyy vähintään kahdeksan kuukautta, jolloin alkoholi haihtuu ja cheddar saa halutun maun ja rakenteen.