Aito Cheddar kaipaa vahvan olutkumppanin

Kun juustossa on paljon tunnetta ja tahtoa, niin se vaatii myös oluelta samankaltaista väkevyyttä. Syvällä oluiden maailmassa työskentelevä Anikó Lehtinen kertoo, millaiset makuparit Jukolan Juusto Aito Cheddareille sopivat.

Olutasiantuntija iloitsee suomalaisen olutkulttuurin nousukaudesta, jossa syntyy tiuhaan uusia olutmerkkejä. Unkarilaiset juuret omaava ruokatoimittaja ja tietokirjailija opettaa alkoholijuomatietoutta Laurean ammattikorkeakoulussa – hän saa todellakin katsella suomalaista alkoholikulttuuria monesta näkövinkkelistä.

– Nykyään ollaan innostuneita eri olutbrändeistä, monenlaisista mauista ja oluiden tarinoista. Suhde olueen on muuttunut EU:n myötä, siitä on tullut entistä yhteisöllisempi juttu. Mikäs sen mukavampaa kuin käydä ystävien kanssa yhdellä vaikka keskellä arkea, hän rohkaisee.

Lehtinen on tehnyt yhteistyötä jo pari vuotta Jukolan juustomestari Markku Liiaksen kanssa, joten hän tuntee aidot chedukat todella hyvin. Hänen suosikki-cheddarinsa on pitkään kypsynyt ja persoonallinen Vintage, joka kannattaa nauttia luostariolut dubbelin kera. Kahden voimakkaan maun yhdistelmä tuo nautinnollisen lopputuloksen.

Kun valitsee oluita cheddareiden kanssa maisteltavaksi, on varminta ottaa hieman vahvempia oluita eli viidestä alkoholiprosentista ylöspäin. Ne antavat riittävästi vastusta juustojen voimakkaiden mauille.

– Oluen hiilidioksidi puhdistaa suun juuston jättämästä rasvasta, jolloin juusto maistuu hieman kevyemmältä.

Aito Cheddar Originaalin Lehtinen yhdistää suositun IPA-oluen kanssa, joka on hyvin hedelmäinen ja katkera juoma. Väriltään kultainen tai kullanruskea olut tuo hyvin esiin Aito Cheddarin maun.

Vahvemman Mustapippuri-juuston kanssa sopii voimakkaan värinen, tumma stout-olut. Tulisella chilillä maustetun cheddarin kaveri on makeahko blondade.

– Aito Cheddar Ginin kanssa käy vaikka lempeä vehnäolut, hän suosittelee.

Olut-juustotastingissä kaadetaan oluita lasiin noin desi tai puolitoista. Ensin siemaistaan hiukan olutta, sitten palanen juustoa ja lopuksi vielä olutta, joka viimeistelee makuelämyksen. Juustoja on pidettävä riittävän kauan ennen tarjoilua huoneenlämmössä, olut saa olla hiukan jääkaappiviileää (noin 4–6 astetta).

cheddar_olut_aniko_markku_pieni