Juustotarjotin askel askeleelta

Juustotarjotin tai juustolautanen on helppo ja inspiroiva valmistaa. Se on aina varma hitti juhlissa, tapaamisissa tai ihan vain kaverien kesken herkutteluun. Pari kolme erimakuista tai eri kypsyysasteen juustoa riittää ja voit rakentaa juustolautasen omien mieltymyksiesi, tapahtuman teeman tai sesongin mukaisesti. Tässä perusrunkoa vaihe vaiheelta, miten me rakensimme isomman juustotarjottimen. Tällä tapaa juustolautanen on monipuolinen ja näyttää herkulliselta. Ja pidä hauskaa. Lopputulos on aina hyvä ja näyttävä.

Aseta cheddarit ja pienet kulhot

Valitse sopivankokoinen tarjotin tai vati. Kasaaminen on hyvä aloittaa juustojen ja pienten tarjoilukulhojen laittamisella. Kulhoja ei välttämättä tarvitse, mutta jos tarjoilet hilloja, dippejä tai nestemäisiä lisukkeita, on ne hyvä olla juustolautasella mukana. Tässä esimerkissä käytimme myös valmista hunajapurkkia. Huomioi, että juustot on hyvä tarjoilla huoneenlämpöisenä, joten ota juustot lämpenemään noin tunti ennen tarjoilua. Juustojen paloittelussa voit käyttää luovuutta. Ne voivat olla kuutioita, levyjä tai muita erilaisia muotoja esim. muottia hyödyntäen. Cheddarien kaveriksi voit ottaa myös jonkun pehmeän juuston, jos kaipaat lisää monipuolisuutta juustoihin.

Juustotarjotin vaihe 1 kuva

Lisää lihat, leivät ja keksit

Seuraavaksi lisätään lihat, jos niille paikka sinun tarjottimellasi. Tässä esimerkissä käytimme ilmakuivattua kinkkua ja makkaraa. Ne voit asetella ruusukkeeksi tai rullalle, jolloin saadaan runsaudentuntua sopivaksi suurille juustotarjottimille. Leivät ja keksi ovat hyvä makuaistin ”nollaaja” cheddarien ja eri makujen välissä. Tähän tarjottimelle valitsimme vaaleaa leipää siivutettuna sekä suolakeksejä. Nyt juustotarjottimen pinta alkaa olemaan vallattuna ja on aika täydentää tyhjiä rakoja.

Juustotarjotin vaihe 2 kuva

Lisää hedelmät, marjat ja pähkinät

Nyt juustotarjotin tiivistyy. Valitse haluamasi hedelmät ja marjat. Ne antavat kokonaisuudelle väriä ja tuovat makumaailmaan pirteyttä ja raikkautta. Hedelmät on hyvä pilkkoa mukaviksi suupaloiksi ja täyttää niillä muutama tyhjä tila. Tässä käytimme viipaloituja omenia, pensasmustikoita, kirsikoita. Erilaiset pähkinät sopivat juustolautasen kokonaisuuteen hienosti. Tässä juustotarjottimessa käytimme ajankohtaan sopivasti maustettuja manteleita.

Juustotarjotin vaihe 3 kuva

Täytä kulhot ja hyödynnä oliiveja ja kurkkuja

Juustolautanen alkaa olemaan melkein valmis. Nyt täytetään puuttuvat kohdat ja lisätään muutamat lisukkeet kulhoihin. Täytimme pienet kulhot viikunahillolla ja oliiveilla. Lisäsimme lihan viereen myös nipun minisuolakurkkuja. Vihreät elementit luovat kokonaisuuteen raikkautta ja suolaisuutta.

Juustotarjotin vaihe 4 kuva

Viimeistely ja koristelu

Sitten onkin aika kruunata juustotarjotin. Me täydensimme kokonaisuutta asettelemalla sikinsokin muutamia herneenversoja ja joulukauteen sopivasti kourallinen suklaa- ja lakritsikarkkeja. Viimeistelyssä on hyvä varmistaa, että kaikki tyhjät tilat on täytetty ja kokonaisuus näyttää houkuttelevalta. Näin helposti syntyi näyttävä kokonaisuus, josta on kiva lähteä kaverien kanssa poimimaan makupareja.

Juustotarjotin vaihe 5 kuva valmiista juustotarjottimesta

Rohkeasti vaan kokeilemaan

Juustolautasen tai -tarjottimen rakentamisessa on loputon määrä vaihtoehtoja ja ainesosia. Käytä vapautta ja luovuutta. Hyvä kuitenkin poimia näihin eri vaiheisiin aina jotain, jolloin lautaselle tulee monipuolisuutta ja yhteensointuvia makuelämyksiä. Pienimmissä juustolautasissa voi yhdistää ihan muutamaa makua vaikka vahvasti tiettyyn teemaan. Ja ota mietintään mukaan myös erilaiset juomat, joita juustolautasen kanssa voi nauttia. Ei kun popsimaan!