Aitoja hetkiä makupareja maistellen

Jukolan Juuston Aito Cheddareista saa kätevästi koottua juustotastingin. Viinimies Heikki Remes antaa vinkkejä maistuviin yhdessäolon hetkiin.

Erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet saadaan parhaiten selville maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Viiniasiantuntija Heikki Remeksen mukaan juusto- ja viinitastingissä kannattaa keskittyä esimerkiksi kolmeen cheddarmakuun ja kolmeen eri rypäleistä valmistettuun viiniin.

– Vähemmän on usein enemmän, ei kannata ahnehtia liikaa. Sitä paitsi noista tulee jo yhdeksän makuparia, joista on mielenkiintoista keskustella hyvässä seurassa.

Remes suosittelee valittavaksi kolme erityyppistä Jukolan Aito Cheddaria: originaalin lisäksi hän laittaisi lautaselle cheddarin aatelistoon kuuluvan vintagen ja kolmanneksi jonkun vahvemmista mauista eli mustapippurin, chilin tai valkosipulin. Vaihtoehtoisesti hän kannustaa testailemaan giniä tai punaviiniä, joissa on vähän miedompia, mutta vivahteikkaita makuja.

Perussääntö on, että makealle otetaan kaveriksi makeaa ja hapokkaalle hapokasta. Näin saadaan makuliittoja, joissa ruoan ja viinin hapokkuudet tasapainottavat toistensa makuvivahteita.

Valitse aina aitoja

Viineissä Remes luottaa aitoihin, yhden rypälelajikkeen rypäleisiin, ei usean rypäleen sekoituksiin. Viinimaailmasta kiinnostuneiden on hyvä aluksi opetella muutaman rypäleen olemus ja valita niiden perusteella sopivia maisteltavia.

– Cheddareiden kanssa kannattaa sulkea tanniiniset punaviinit pois, voimakas Cabernet Savignon ei toimi tässä. Sen sijaan viinissä saa olla marjaisuutta ja kypsää pehmeyttä. Esimerkiksi Italian Primitivo on hyvä vaihtoehto, samoin jouluinen Ripasso. Myös espanjalainen Reserva on sopivan pehmeä punaviini, ja ranskalainen Syrah voisi käydä hyvin pippurisen cheddarin kanssa, Remes pohtii.

Valkoisista viineistä cheddareiden kaveriksi on hyvä valinta Pinot Gris -rypäleestä valmistettu viini. Valkoviineistä Remes suosittelee myös runsaan hedelmäisiä, keskitäyteläisiä Pinot Blanc tai Silvaner -rypäleistä valmistettuja viinejä.

Juusto- ja viinitastingin lisukkeena voi unohtaa perinteiset viinirypäleet, sillä ne ovat liian hapokkaita. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi viikunahillo sekä lisäksi vaikkapa aprikoosi ja kurkku. Viiden vuosikymmenen ajan viineihin perehtynyt, kouluttajana toimiva Remes antaa pikakurssin aloittelijoille.

– Ensimmäisenä valitaan sopiva rypäle. Sitten arvioidaan viinin väri, tuoksu ja maku. Tuoksun merkitys on muuten 60 prosenttia viininautinnosta, ja maku vahvistaa sen minkä tuoksu on jo meille kertonut.

Viinimies muistuttaa, että viinimaailman hienouksia tärkeämpää on luoda aitoja hetkiä hyvässä seurassa. Siksi Jukolan Aito Cheddareiden seuraksi voi valita myös oman tutun suosikkiviininsä.

– Juustoja ja viinejä maistellessa on parasta luottaa omaan makuunsa, se merkitsee eniten.

heikki-remes