Tastingit tuovat kavereita yhteen

Tastingit, maistajaiset, maistelut tai millä nimellä niitä haluaakaan kutsua, ovat kovassa nousussa ja erilaiset makuelämykset tuovat ihmisiä ruoan ja juoman ympärille viettämään laatuaikaa. Hyväähän se tekee mielelle heittäytyä arjen hulinasta ja nauttia ystävyydestä erilaisten makuelämysten äärellä. Maistajaisten järjestäminen on helppoa, eikä vaadi asiantuntijuutta. Tärkeintä, että ihmisillä ei ole kiire ja mieli on avoin erilaisille mauille. Järjestä juuri sinun mieleiset illanistujaiset. Tässä muutama tärppi juusto-, viini ja juusto-, sekä olut ja juusto -tastingeihin.

Juusto-tastingit

Juustomaistajaisten järjestäminen on helppo ohjelmanumero ja sen voi ottaa rennolla asenteella. Kerää ystävät yhteen ja nauti. Et tarvitse mitään välineitä tai asiantuntijuutta. Juuston tarjoilussa juuston lämpötila on tärkeä. Ota juusto aina noin tunti ennen maistelua huoneenlämpöön, jotta juuston aromit tulevat esiin.

Mielestämme juusto-tastingeissä ei tarvitse olla lukemattomia määriä erilaisia juustoja ja lisukkeita, vaan muutama juusto riittää. Jos tarjoilet meidän cheddaria, pari eri makua tai vahvuutta riittää ja kaveriksi sopii halutessa jokin pehmeä juusto. Juustojen lisukkeeksi sopii hyvin keksit, vaaleat leivät, hillot ja hedelmät, mutta mikään tai kukaan ei estä sinua kokeilemasta yllättäviäkin makuja tastingin yhteydessä piristämässä kokonaisuutta, kuten suklaata, karkkeja, marjoja tai ajankohtaan tai teemaan sopivia lisukkeita. Leikkaa juustot kuutioiksi ja asettele tarjottimelle lisukkeineen. Tarjolla on hyvä olla vettä, jotta voidaan nollata suu eri juustojen välissä.

Juustolautanen, jossa cheddarit hillokkeella

Maistajaisissa voidaan tarkastella ulkonäköä ja tuntumaa. Seuraavaksi haistellaan juuston tuoksua, jolla on suuri merkitys osana elämystä ja sitten maistellaan. Pureskele juustoa hitaasti, jolloin maku alkaa muodostua. Sitten voidaan keskustella, mitä aromeita juustosta löytyy, mikä jälkimaku jää ja mikä maku miellyttää kutakin. Jokaisen makuaisti on aina erilainen. Sitten voi ottaa mukaan mahdollisia lisukkeita ja kokeilla millaisia makupareja ne juuston kanssa muodostavat. Ei muuta kuin maistelemaan.

Viini ja juusto -tastingit

Juuston ja viinin yhdistäminen on helppoa. Valitse lempijuustosi ja lempiviinisi ja kokeile miltä ne maistuvat makuparina. Toki juustojen ja viinien yhteensopivuudessa on selkeitä suosituksia. Voimakkaiden pitkään kypsyneiden juustojen, kuten aito Cheddarin, rinnalle sopii hyvin täyteläinen, vivahteikas ja kehittynyt punaviini, joka rimmaa suolaisen juuston kanssa. Myös makea portviini sopii hienosti Aito Cheddarin kaveriksi. Voimakas juusto tarvitsee voimakkaan viinin.

Juusto ja viini -tastingissä ei välttämättä tarvitse olla mitään lisukkeita, mutta keksit ja pähkinät sopivat mainiosti maistajaisiin, jos halutaan monipuolisempaa tarjontaa. Hyvä kuitenkin välttää viini ja juusto -tastingeissä rypäleitä ja hedelmiä. Ei muuta kuin ystävät yhteen, viinipullo auki ja juustot kuutioiksi.

– Cheddareiden kanssa kannattaa sulkea tanniiniset punaviinit pois, voimakas Cabernet Savignon ei toimi tässä. Sen sijaan viinissä saa olla marjaisuutta ja kypsää pehmeyttä. Esimerkiksi Italian Primitivo on hyvä vaihtoehto, samoin jouluinen Ripasso. Myös espanjalainen Reserva on sopivan pehmeä punaviini, ja ranskalainen Syrah voisi käydä hyvin pippurisen cheddarin kanssa, kertoo heimolaisemme ja viinimies Heikki Remes.

Olut ja juusto -tastingit

Suomalaisen olutkulttuuri kukoistuksen myötä myös erilaiset olut-tastingit ovat yleistyneet ja ruuan yhdistäminen oluen makuparina kiinnostaa. Olut tuo juuston parhaat puolet esiin. Saatat jopa yllättyä, miten hyvin ne sopivat yksiin. Juuston suolaisuus ja rasvaisuus sopii oluen makeuden ja hapokkuuden kanssa yhteen ja luo näin hienoja eläviä makuja. Olut ja juusto korostavat toistensa parhaita puolia. Oluen hiilidioksidi puhdistaa suun juuston jättämästä rasvasta, jolloin juusto maistuu hieman kevyemmältä.

Miedolle juustolle sopii hyvin mieto olut ja vahvalle juustolle vahvempi olut. Mitä vahvempi olut, sitä enemmän se leikkaa juuston rasvaista makua. Jos valitset Aito Cheddar Originaalin voit ottaa kaveriksi miedon oluen ja Aito Cheddar Vintagelle taas vahvan oluen. Maustetuilla Cheddareilla, kuten gin, mustapippuri tai kuusenkerkkä, saat lisää mielenkiintoa makujen yhdistämiseen.

Juuston ja oluen maistelu kattaus

Olut ja juusto -tastingin järjestäminen on helppoa. Kutsu ihmiset yhteen ja laita juustot huoneenlämpöön noin tunti ennen maistelua. Leikkaa juustot muutaman sentin kuutioiksi ja asettele ne tarjoilualustalle. Avaa olut ja kaada maisteluannoksina reipas desi laseihin. Tuoksuttele olutta ja ota lasista pieni suullinen. Sitten maistetaan juustoa ja lopuksi vielä olutta, joka viimeistelee nautinnon. Keskustelkaa, miltä olut maistuu, miltä juusto maistuu ja miltä ne maistuvat yhdessä. Maistele hetken kuluttua toinen olut ja juusto -pari. Voit nauttia välissä hiukan raikasta vettä ja vaikkapa mietosuolaisen keksin normalisoidaksesi maun suussa ennen seuraavaa makukokemusta.

Olut ja juusto -tastigissä voi tarjoilla myös lisukkeina hillokkeita, pähkinöitä, suklaata tai vaaleaa leipää, jotka korostavat juustojen ja oluiden makuja.

MaisteluBox olut ja juusto -yhteispakkaus

Jukolan Juuston tuotevalikoimasta löytyy MaisteluBox vastaamaan oluen ja juuston maistelun trendiin. MaisteluBox yhdistää elämykset helposti matkaan otettavaan oluiden ja juustojen yhteispakkaukseen, jolla järjestät helposti tastingin. Pakkaus sisältää kaksi olutta (Olvi IPA ja APA) sekä kaksi Juustoa (Aito Cheddar Originaali ja GIN). Pakkaus myynnissä hyvin varustelluissa kaupoissa.

Play Video

Luovuutta peliin

Maistajaisten ei tarvitse olla millään lailla vakavaa hommaa. Ota mieltymyksesi mukaan maisteltavat tuotteet ja lisukkeet, jotka voivat olla myös yllättäviä. Myös maistajaisten ympäristö vaikuttaa kokemukseen.

Esimerkiksi Retkipaikka.fi järjestää suosittuja maistajaisia metsässä, jossa kaikki aistit ovat läsnä. Metsän siimeksessä rauhoitutaan, otetaan luonto aistillisesti haltuun ja sitten kaikkien aistien kanssa maistellaan olutta. Ja maistuuhan ulkona kaikki paremmalta. Retkipaikan Beer in the woods pienpanimoiden oluilla on moniaistillinen kokemus eräsommelieri Anikó Lehtisen johdolla, jossa äänimaailmat ja tuoksut ovat läsnä. Tämä tasting ei ole tylsän tekninen, vaan ajatuksella valittujen valio-oluiden kautta pääset syvälle tarinoihin, juomakulttuuriin ja suomalaiseen historiaan. Oluiden lisäksi maistellaan Aito Cheddareita, Hamppufarmin snackseja ja TouchWildin makusiirappeja ja -suoloja, jotka maistuvat oluen kanssa aika odottamattominkin lopputuloksin. Lue lisää Beer in the woodsista ja varaa paikka tastingiin. Olutpostin sivuilta löytyy koodi, jolla saa alennusta tapahtumaan. Katso täältä.

Play Video