Mahdollisimman hyvin ja hyvää

Tekoja cheddarin takana

Leivonmäellä valmistuu kotimainen aito cheddar-juusto, josta olemme ylpeitä. Tässä koostettuna pointteja, mitä kaikkea tuotteen takana tapahtuu ja miten pyrimme tekemään kaiken mahdollisimman hyvin.

Oman tilan maito

Kaikki cheddarimme valmistuvat omasta Jukolan maitotilan aamulypsyn maidosta. Maitotilalla on hallussa Walter Ehrströmin kultamitali, jonka saaminen tarkoittaa 25 vuotta yhteen menoon joka päivä tuotettua ensiluokkaista maitoa. Laadukkaan ja puhtaan maidon mahdollistaminen lähtee lypsyhygieniasta, jolloin jokaisen lehmän utareet pyyhitään aina ennen lypsyä. Lehmien puhtaus, hygienia ja olosuhteet ovat avaimet laadukkaaseen maitoon. Puhtaisiin makuupaikkoihin ja puhtaaseen ruokaan on Jukolan maitotilalla aina panostettu. Eläinten rehu jaetaan apevaunulla mahdollisimman suoraviivaisen kaavan mukaan pellolta suoraan lehmien eteen. Lehmä kaipaa hyvää ravintoa, rauhaa ja tavallisia päiviä. Kun eläin voi hyvin, voidaan silloin tuottaa myös hyvää maitoa. Tilalla on panostettu puhtaaseen energiaan ja maito lypsetään aurinkoenergialla.

Maitomestari Pertti maitokärryllä

Lyhyet välimatkat

Tuotantoketjumme eri vaiheet ovat lähellä toisiaan. Eläinten rehu otetaan omilta tilan vieressä olevilta pelloilta ja lanta viedään takaisin peltoon. Matka maitotilalta juustolaan on pari kilometriä kylänraittia, joten maidon ei tarvitse matkata pitkiä matkoja maanteillä, vaan se saadaan tuoreena juustokattilaan ilman välikäsiä. Tämä on toiminnassamme iso vahvuus ja erottuvuustekijä muihin. Juustolasta takaisin tilalle viedään paluukyytinä juustonvalmistuksesta syntynyt hera, joka hyödynnetään eläinten ravintona.

Cheddarin perinteinen valmistustapa

Vaalimme perinteistä cheddarin valmistustapaa, joka on ainut mahdollinen tapa tehdä oikeaa cheddaria. Teemme sen mitä parhaimpien tuotteiden saavuttamiseksi, vaikka se vaatii enemmän aikaa ja käsityötä ilman oikoteitä. Oman tilan maidon merkitys toiminnassamme on suuri, koska juustonvalmistuksessa puhdas ja tuore maito on hyvän juuston edellytys ja sen merkitys korostuu pitkään kypsytettävissä kovissa juustoissa.

Juustolamme päivä alkaa tuoreen maidon vastaanottamisella ja pastöroinnilla, joka tehdään tuoteturvallisuuden takia. Maito siirretään juustokattilaan, jossa maito saostetaan ja leikataan rakeistoksi, jolloin hera alkaa erottumaan. Kun juustomestari on tarkistanut rakeiston valmiuden, siirretään se Cheddar-altaalle, jossa alkaa varsinainen käsityö. Rakeistosta irronnutta heraa otetaan talteen ja syntyy juustomassaa. Massaa leikataan ja käännellään käsin tunteja. Massasta leikatut limput myllätään navuiksi ja tässä vaiheessa sekoitetaan mausteet, jos valmistetaan maustettua cheddaria. Tämän jälkeen cheddar-navut lapioidaan muotteihin, jotka asetetaan yöksi puristumaan. Puristuksissa erottuu vielä heraa ja juustolle muodostuu tiivis rakenne. Seuraavana aamuna juustot pakataan ja viedään kypsymään. Juustot kypsyvät tuotteesta riippuen kolmesta kuukaudesta yli vuoteen.

Juustokulttuurin vaaliminen

Haluamme vaalia ja kehittää kotimaista juustokulttuuria ja -tietoutta. Uskomme vahvasti, että kotimaisella käsityöllä voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa ja aitoja makuja sekä käsityötä arvostetaan myös tulevaisuudessa. Tarjoamalla työpaikkoja pystymme säilyttämään ja siirtämään juustonvalmistuksen saloja aina eteenpäin. Haluamme tehdä osaltamme töitä myös sen eteen, että maaseudut pysyisivät virkeänä ja ettei jokaisen työläisen tarvitse lähteä työn perässä isommille paikkakunnille. Jukolan Juusto on saanut Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -palkinnon. Palkinto on juustoharrastajien huomionosoitus eli tapa kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta.

Avoimuus ja aidot ihmiset

On hienoa, että käsityöllä tehty kotimainen ruoka saa arvostusta ja ihmisiä kiinnostaa ruoan alkuperä ja tarina. Pyrimme tekemään toiminnastamme mahdollisimman avointa kertomalla prosessista ja mitä kaikkea Aito Cheddar -tuotenimen takaa löytyy. Markkinointimme on perustunut paljon siihen, että näytämme ketkä meillä cheddaria valmistaa ja mitä eri työvaiheita siihen liittyy. Haluamme pitää perinteikkyydestä kiinni ja uskoa siihen, että kaikkea tuotantoa ei tarvitse automatisoida, jossa ihmisen rooli on pitää huolta koneiden toimivuudesta. Olemme ylpeitä jokaisesta juustontekijästämme ja mielellämme heidän osaamisestaan kerromme myös ulospäin. Meille saa tulla kahvion ikkunasta katsomaan cheddarin valmistusta ja jututtamaan juustolan väkeä. Mielellämme aina toiminnastamme kerromme.

Oikeaa kotimaista cheddaria pöytään

Perinteisellä valmistustavalla tehty cheddari on todella monikäyttöinen juusto, joka sopii naposteluun, ruoanlaittoon, salaatteihin, keittoihin, hampurilaiseen, makupariksi juustolautaselle ja oikeastaan mihin vain kermaisaa herkkua keksii laittaa. Makukirjohan on tässä vuosien saatossa kasvanut ja kypsytysasteita löytyy erilaisia. Uusimpina cheddar-makuina löytyvät suomalaista osaamista ja makua huokuvat Viski ja Kuusenkerkkä. Aito Cheddar löytyy kaikista hyvin varustelluista juustohyllyistä ympäri Suomen ja ravintolapuolelle juustoistamme menee noin kolmannes.

Yli puolet Suomessa syötävästä juustosta on tuontijuustoa. Ostamalla suomalaista juustoa tuet myös suomalaisia maitotiloja ja osaamista. Eiköhän pidetä kiinni suomalaisesta juustoyhteisöstä ja nosteta kotimaista herkkua pöytään.

Tuotekuva Aito Cheddar Originaali