Amerikan meininkiä kotimaisilla raaka-aineilla
Mittaa, vispilöi, paista ja kanna juustokakku juhlapöytään aplodien saattelemana. Yksinkertainen kauneus ja herkullinen mietous istuu monen kaverin makuun. Lisukkeeksi Cheddar juustokakulle passaa vaikka mansikkasurvos tai muu ajankohtaan istuva lisuke.
Juustokakun valmistus ei toki ole mitään hätäisimmän kaverin hommaa: paistamiseen menee pari tuntia ja ennen herkuttelua juustokakkua tulee jäähdytellä tunteja.
Ainekset:
1,5 pkt (250 g) Aito Cheddaria (Orginaali tai Vintage)
80 g voita
2,5 dl täysmaitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
2 tl sitruunamehua
6 keltuaista
Marenki:
6 valkuaista
1 tl sitruunamehua
2 dl sokeria
VOITELE halkaisijaltaan n. 23 senttinen irtopohjainen kakkuvuoka. Tiivistä vuoka asettamalla leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Vuoraa sen jälkeen vuoan reuna leivinpaperisuikaleella, joka ylettyy yläreunan yli.
MURUSTA cheddar pieniksi paloiksi tai raasta juusto. Näin juusto sulaa nopeammin. Yhdistä cheddar, voi ja maito teräskulhoon tai teräskattilaan. Lämmitä ainekset vesihauteessa, kunnes ovat sulaneet tasaiseksi. Käytä apuna käsivispilää ja vaihda kuuma vesi tarvittaessa.
SIIVILÖI sekaan jauhot ja maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi.
Lisää sitruunamehu ja munankeltuaiset. Sekoita hyvin vispilällä.
Esilämmitä uuni 150 asteeseen.
VALMISTA seuraavaksi juustokakun marenki. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella, pienellä nopeudella vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sitruunamehu ja vatkaa.
Lisää sokeri vähitellen, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
SEKOITA marenki käsivispilällä juustotaikinan sekaan kolmessa erässä. Älä vatkaa, jottei marenki menetä kuohkeuttaan. Sekoita lopuksi nuolijalla varovasti käännellen.
Napauta reippaasti kulhoa muutama kerta työtasolla, jotta suuret ilmakuplat tulevat pintaan ja puhkeavat.
KAADA juustokakun valmis taikina paistovuokaan ja napauta vuokaa muutama kerta työtasolla ilmakuplien poistamiseksi niin että naapurin herää.
JUUSTOKAKKU PAISTETAAN uunissa vesihauteessa. Laita pala kangasta tai keittiöpyyhe kakkuvuokaa isomman vuoan pohjalle. Aseta kakkuvuoka isomman vuoan sisään ja täytä alempi vuoka kuumalla vedellä.
PAISTA juustokakkua 150 asteessa 50 minuuttia. Alenna sitten lämpöä 140 asteeseen ja paista vielä 60–70 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla kakun keskeltä. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
Huom! Liian korkea, mutta lyhyt pistoaika aiheuttaa kakun murtumista.
POISTA juustokakku vesihauteesta ja laita uuni pois päältä. Laita kakku takaisin uuniin jäähtymään 40 minuutin ajaksi. Jätä uunin luukku hieman raolleen jäähtymisen ajaksi, jotta kosteus pääsee uunista pois.
POISTA juustokakku irtopohjavuoasta ja aseta pöydälle ritilän päälle jäähtymään.
Kun kakku on täysin jäähtynyt, laita kakku kakkukuvussa vielä jääkaappiin 4–5 tunniksi ennen leikkaamista paloiksi. Jääkaapissa kakun rakenne jämäköityy.
Tarjoa cheddar juustokakku joko sellaisenaan tai esimerkiksi mansikkasurvoksen kera.